The section Follow the restoration of this site aims to offer a careful and constant look at the different phases of work that are affecting the Sala delle Asse since the beginning of the new restoration started in 2013.

The restoration project was developed by the Department of Cultural Heritage and Landscape of the Lombardy Region, together with Department of Arts, History, and Ethno-antropology of Milan, the Department of Architecture and urban Heritage of Milan, Opificio delle Pietre Dure of Florence. The main aim is to give back the right “legibility” to the decoration of Sala delle Asse.

The main objective of the intervention is to stop the decline causes (caused by environmental and chemical ongoing processes), to clean the surfaces from the dirty layers and eventually to make the decorations legible, while being respectful of the previous restoration interventions.

The room at the first floor of the north-east great tower of Sforza Castle, also called Sala delle Asse, got its name from the wooden planks which covered the walls long time ago, probably with the aim to safeguard the room from humidity. The room was a significant and important setting where Sforza family welcomed their guests and ambassadors.

La grande sala alberata di Leonardo

Luci e rivelazioni dal cantiere di restauro